Tidsmøder. København før og nu
Se fortiden blande sig med nutiden i en ny billedserie skabt af Mads Neuhard fra Københavns Stadsarkiv.
Billedserien ”Tidsmøder. København før og nu” er et charmerende blik på Københavns forandring over årtier skabt af Mads Neuhard fra Københavns Stadsarkiv. Ved at smelte historiske og nutidige fotografier sammen, har Neuhard skabt tankevækkende og sjove billeder, der giver mulighed for at opleve fortidens København i et nutidigt byrum.
Kokken fra Atlas Bar får lidt røg og indtager næsten samme positur som herren foran det franske bageri hundrede år forinden. Foto 1905: Johannes Hauerslev, Københavns Museum. Foto og fotoredigering 2015: Mads Neuhard, Københavns Stadsarkiv.
Fotografen krydser tid og rum
"En tur gennem København er ikke kun en geografisk manøvre, hvor jeg har glæde af byens nuværende form. Det er også en historisk rejse, hvor jeg med CV Jørgensens ord ”tydeligt ka’ se ting, jeg ved ikke findes der mere.” Jeg krydser både tid og rum", fortæller Mads Neuhard om sin inspiration til at genfotografere stederne fra de historiske fotografier for på den måde at skabe et helt nyt motiv af byens gader og kvarterer.
Se eksempler på tidsmøde-billeder her på kbhbilleder.dk
De historiske fotografier stammer fra Københavns Museum og Stadsarkivets samlinger og er for de flestes vedkommende dateret omkring år 1900. For Mads Neuhard har fotograferingen i sig selv givet en ny oplevelse af de gamle billeder. For at få de rigtige gengivelser måtte han ud på trafikerede veje og op på trappesten for at finde præcis den vinkel, fortidens fotograf havde anvendt:
”Arbejdet med billederne har givet mig en helt særlig fornemmelse for fotografens arbejde og indimellem har jeg næsten følt, at jeg har tænkt de tanker, der må være røget gennem vedkommendes hoved, da billedet blevet taget lige netop dér.”
Spøgelser i næsten levende live
Mads Neuhard har med billederne eksperimenteret med den fotografiske genre, som af nogen kaldes ghost billeder. Spøgelsesbilleder er måske en lidt skæv betegnelse på dansk. I forbindelse med en udstilling af billederne fra den 14. november til den 20. november 2019 på Københavns Rådhuset blev den samlende titel til ”Tidsmøder. København før og nu”.
Læs mere om udstillingen Tidsmøder – København før og nu
De sort-hvide billeders møde med den kulørte nutid smelter nemlig sammen, så forskellige tider mødes og nutidens københavnere cykler direkte på fortidens brosten. Inspirationen til de nye motiver fik Neuhard i øvrigt på sine daglige cykelture gennem byen:
”Når jeg træder i pedalerne, er det ikke kun en geografisk manøvre. For mig er det også en rejse i tid, hvor jeg ser byen, som den var engang med voldene og møllerne, sejlskibe i havnen og kanonerne på Christiania. Den oplevelse vil jeg gerne formidle videre.”
For Neuhard er fotografierne en måde at skabe billeder af byen, så alle kan se de forandringer, København har gennemgået de sidste 100 år:
”Er du klar over, at Magasin ligger, hvor der tidligere lå de hårdeste beværtninger? Når jeg går igennem parfumeafdelingen, så tænker jeg over de vilde skæbner og fortællinger, der knytter sig til lige præcis det sted. Det gør os rigere, når vi kender historien og alt det, der er en del af byens identitet – af vores identitet.”
Du kan også se det historiske og det nutidige billede hver for sig - og sammenligne dem ved at trække dem ind over hinanden på København Stadsarkivs hjemmeside.
Se og sammenlign hele det fortidige og hele det nutidige billede
Alle kan smelte fortid og nutid sammen
At sammenligne eller ligefrem blande gamle og ny billeder er ikke noget nyt, og rundt om på nettet findes masse af inspiration og gode råd til at arbejde med billederne. Mads Neuhard giver også gerne et råd:
”Det er ikke alle gamle fotos, der er gode til at lave før og nu-billeder. Du skal genkende nogle pejlemærker i fotografiet – noget der ikke har forandret sig. Et tårn, en bygning eller måske et vejkryds. Men man skal huske, at jo mindre stedet har forandret sig, des sværere er det. For så skal du ramme mange pejlemærker med dit nu-billede.”
Læs miniguide til at lave før-og-nu-billeder