Spring til indhold

Byrummet under Rådhuspladsen

- Rejs tilbage i tiden med 3D-model

Se hvordan arkæologerne på Københavns Museum mener at området omkring Rådhuspladsen har set ud i forskellige historiske perioder. 

Skærmbillede fra 3D model

Blik gennem den senere Vesterbrogade med Kirken på Rådhuspladsen på højre hånd og handelsboder langs vejen, som det er vist i 3D-modellen. Tallene refererer til artikler med mere information.

 

Byrummet under Rådhuspladsen

Rejs 1000 år tilbage i tiden til det sted, hvor Rådhuspladsen ligger i dag. Med pilotprojektet ’Byrummet under Rådhuspladsen’ præsenterer Københavns Museum en digital 3D-model af, hvordan arkæologerne mener at området omkring Rådhuspladsen i København har set ud i forskellige historiske perioder.

3D-modellen baserer sig på lokalisering og digitalisering af en stor mængde arkæologisk, kulturhistorisk og geologisk viden fra lokalområdet ved Rådhuspladsen. Denne viden er blevet anvendt til opbygning af historiske overflader, landskabsformer samt historiske bygninger i et 3D-miljø.

Arkæologiske artikler om bygninger og emner forbinder viden om de arkæologiske lag og fund under jorden med 3D-modellens visualiseringer af byrummet over jorden. Så selvom 3D-modellen på en måde ligner et computerspil, bygger det på solid faglig viden fra både geologiske boringer, arkæologiske undersøgelser og gamle kort. Beskrivelser af baggrunden for hver tidsperiode, giver dig desuden mulighed for at forholde dig kildekritisk til den samlede tolkning, som 3D-modellen udgør.

 

Find arkæologien på kbhbilleder.dk

På kbhbilleder.dk kan du finde arkæologiske artikler om steder på og omkring Rådhuspladsen og via disse få adgang til 3D-modellen. Her kan du gå på opdagelse i området, som det så ud i stenalderen (4000 f.v.t.), den tidlige middelalder (år 1130), i renæssancen (år 1620) og i enevældens tid i 1762. Nogle af perioderne i 3D-modellen er stadig under udvikling.

Find ’Byrummet under Rådhuspladsen’ via menupunktet på kbhbilleder.dk, hvor du finder et kort kun med det arkæologiske indhold. Du kan også bare søge på siden som du plejer og få vist dit resultat på et kort – og måske dukker der nu også en arkæologisk artikel op blandt kbhbilleder.dk’s mange fotos.

Find oversigt over de arkæologiske artikler

Gå til kort kun med arkæologisk indhold

Gå direkte til 3D-modellen

Når du bruger kortet så husk at åbne 'Tidsluppen' og få vist forskellige rekronstruerede baggrundskort over området.

Et pilotprojekt

’Byrummet under Rådhuspladsen’ er et pilotprojekt. Planen er at projektet på sigt skal udvides til at omfatte større dele af København og flere tidsperioder. 

Netop Rådhuspladsen er udvalgt til pilotprojektet, fordi de seneste årtiers arkæologiske udgravninger har vist, at området har gennemgået en kolossal udvikling gennem tiden. En udvikling, som kan være svær at forstå og forklare ved hjælp af traditionelle formidlingsformer.

Projektet udføres som et tværfagligt samarbejde mellem Københavns Museum og Geo, og udstilles i samarbejde med Københavns Stadsarkiv og Alexandra Instituttet. Projektet er støttet af Dronning Margrethe II’s Arkæologiske Fond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Augustinus Fonden.

 

Har du spørgsmål til projektet?

Kontakt Tina Rasmussen, museumsinspektør på Københavns Museum, in8h@kk.dk eller Niels Henrik Andreasen, museumsinspektør på Københavns Museum, af5v@kk.dk

Skærmbillede fra 3D model

København set gennem Vesterport 1762. Grafik fra 3D modellen.