Spring til indhold

Regnbuebryllupper gennem mere end 30 år

Selvom LGBTI+-personer har kunnet få papir på hinanden i over 30 år, har denne historie ikke tidligere været dokumenteret i Københavns Stadsarkivs samlinger. Det er den nu og fotoberetninger indsendt til arkivet, kan nu ses her på kbhbilleder.dk og i en udstilling i Rådhushallen.

Regnbuebryllup på Københavns Rådhus

På udstillingen kan man bl.a. møde Tim og Tor, som var blandt de første til at indgå registreret partnerskab i 1989. De mødte hinanden på Pan i 1981, og da det otte år senere blev muligt at få et registreret partnerskab tøvede de ikke et sekund. Partnerskabet havde stor betydning for dem, da de nu følte sig mere anerkendt og inkluderet i samfundet. Foto: Ukendt fotograf. Fotoet er afleveret til Københavns Stadsarkiv i forbindelse med indsamlingen. 

Indsamling om regnbuebryllupper 

Stadsarkivet har siden februar opfordret LGBTI+-personer til at indsende billeder og beretninger fra deres vielser til arkivets erindringssamling. Et udvalg af de afleverede bidrag er nu udstillet i Rådhushallen og kan også ses her på kbhbilleder.dk.  

Udstillingen i Rådhushallen er gratis og kan ses fra 12.-21. august 2021.  

Se billederne her

Verdenshistorie i København

Den 1. oktober 1989 blev et vigtigt skridt taget i kampen for lige rettigheder til LGBTI+-personer. Det skete på Københavns Rådhus, hvor 11 par af samme køn som de første i verden indgik registreret partnerskab. Siden er mange flere fulgt efter, og det er denne del af Københavns historie, som nu har fået plads i Stadsarkivets samlinger.  

Historier som arkivet manglede  

Stadsarkivet har siden 1969 indsamlet erindringer og beretninger fra almindelige borgere, der dækker tiden efter 1890 og frem til i dag. Det er gjort for at bevare førstehåndsfortællinger om livet i København, men det er ikke alle stemmer der kommer frem i erindringerne. 

Stadsarkivar, Elisabeth Bloch, forklarer: 

”Vi ønsker at indsamle og bevare en så alsidig og repræsentativ samling af erindringer som muligt, men når vi går vores erindringerne igennem, må vi erkende, at der er et synligt fravær af LGBTI+-liv i samlingen. Enten fordi LGBTI+-personer intet har sendt os, eller fordi de af den ene eller anden grund har udeladt denne del af deres liv. Derfor beder vi nu borgerne om hjælp til at fortælle dette vigtige kapitel om livet i København.” 

Regnbuebryllup på Københavns Rådhus 1989

Karl Peder Pedersen og Ib Krog Larsen på Københavns Rådhus den 1. oktober 1989. Foto: Ukendt fotograf. Fotoet er afleveret til Københavns Stadsarkiv i forbindelse med indsamlingen. 

Udstilling i Rådhushallen

De indsamlede bryllupsfotografier kan ses i Rådhussalen fra den 12.-22. august. Det sker som i forbindelse med fejringen af WorldPride og EuroGames, som forløber i august i København. 

Chef for Vielseskontoret, Jesper Hyldal, glæder sig over udstillingen: 

”Det er vigtigt, at vi i København flager for retten til at elske den, man nu engang elsker, og får fortalt de utallige smukke historier, vi har fra Bryllupssalen. Derfor bidrager Vielseskontoret også yderligere til årets Pride-festligheder med særlige vielsesevents på Rådhuset og i Ørstedsparken, hvor danske og udenlandske par kan sige ’ja’ eller ’I do’ til hinanden ved en ceremoni i regnbuens farver.” 

Se billederne her