Spring til indhold

Martin Nyrops tegninger af Københavns rådhus udstillet

Om fredagen fra 17. januar til 15. december 2023 kan du på Københavns Rådhus få indblik i hvordan arkitekten Martin Nyrop arbejdede, da han tegnede rådhuset i 1892-1904.

Tegning af Martin Nyrop af Københavns Rådhus, 1889

En af Martin Nyrops flotte tegninger af Københavns Rådhus.

Martin Nyrops Tegnestue – Skabelsen af Københavns Rådhus

Københavns Rådhus, tegnet og opført i årene 1892-1905, er et arkitektonisk mesterværk – på højde med de bedste internationale bygningsværker omkring forrige århundredeskifte. Det er arkitekten Martin Nyrops hovedværk, men også én af de få bygninger, der står intakte i den stil, vi i Danmark plejer at kalde skønvirke. 

I anledning af, at København i 2023 er udnævnt til ”World Capital of Architecture” vises en ny udstilling på Rådhuset om bygningens tilblivelse og arkitekten bag. I udstillingen kommer du tilbage til årene omkring år 1900 og oplever en iscenesættelse af Nyrops tegnestue og kontor, baseret på fotografier fra tiden. Udstillingen indeholder elementer fra den oprindelige tegnestue, herunder møbler, tegninger og tegneredskaber. 

Udstillingen giver et indblik i, hvor bredt Nyrops virke spredte sig i relation til skabelsen af Rådhuset. Dørhåndtag, lamper, stikkontakter, tekstiler og inventar af alle slags. Nyrop favnede det hele, og intet var overladt til tilfældighederne. 

Nyrop var bannerfører for det gode håndværk. I udstillingen kan du også opleve et gips- og konservatorværksted og komme tættere på de processer, der ligger bag bevaring og restaurering af de skulpturer og den kunst, der gennem tiden har prydet Rådhuset og dets omgivelser. 

Udstillingen kan ses hver fredag kl. 11 og kl. 14, når Rådhusets betjente viser rundt.

Læs mere og book billet til rundvisningen her

Mange af Nyrops tegninger er digitaliserede og kan ses her på kbhbilleder.dk

Se Martin Nyrops tegninger her

Der findes også mange fotos fra Rådhusets første år.

Se fotos af Københavns Rådhus fra det var helt nyt

Stemningsbillede fra udstillingen på rådhuset

Udstillingen er en iscensættelse af Nyrops tegnestue med møbler, tegninger og tegneredskaber. Foto: Fedrica Iozzo.