Spring til indhold

København på film

Januar 2022

Over 100 historiske film fra Det Danske Filminstitut kan nu ses på kbhbilleder.dk. Filmene giver sammen med hundredtusind historiske fotos, der allerede findes på websitet, et nuanceret billede af København og københavnernes historie. 

skærmbillede fra boligkommissionens saneringsfilm 1965

Det Danske Filminsititut på kbhbilleder.dk

Det er både Kongens København, børnenes København, turisternes, arbejdernes, de riges og de fattiges København, til hverdag og fest, i krig og fred. 100 historiske dokumentarfilm og filmklip fra Det Danske Filminstitut fortæller ikke bare én, men mange beretninger om hovedstaden. Filmene er primært fra første halvdel af 1900-tallet og giver seeren mulighed for at møde fortidens københavnere på nærværende og levende vis.

Filmene kan ses på Filminstituttets gratis streamingsite Danmark på Film, og kan nu også findes på Københavns historiske billed-site kbhbilleder.dk.

Gå direkte til filmene fra Det Danske Filmsinstitut på kbhbilleder.dk

Lisbeth Richter Larsen fra Filminstituttet fortæller: "Vi er optagede af, at de historiske film både kommer så bredt ud som muligt og når de interesserede, som har en særlig viden og kan bidrage med fakta og fortællinger. Kbhbilleder.dk har en masse dedikerede brugere i forvejen, så at lægge københavnerfilm op her giver rigtig god mening. Fotografier og film fra hovedstaden beriger hinanden i forhold til perspektiv, vinkler og skarphed. En nytårsgave til københavnerne og alle med en stor kærlighed til byen og dens historie fra Filminstituttet og Stadsarkivet."

Fra før Indre by blev mondæn

En af de film, der nu kan ses på kbhbilleder.dk er Boligkommissionens saneringsfilm 1965. Filmen er optaget forskellige steder i Indre by og på Christianshavn i 1965 og dokumenterer de gamle københavnske baggårde og nedrivning af baghuse samt gade- og hverdagslivet, som det udfoldede sig dengang. Filmen blev lavet af Boligkommissionen, der stod for at føre tilsyn med om byens boliger levede op til brandvæsnets og sundhedsmyndighedernes krav.  

Se Boligkommissionens saneringsfilm her

Boligkommissionens fotosamling er bevaret i Københavns Stadsarkiv og kan også ses på kbhbilleder.dk. Tilsammen viser både fotos og levende billeder et København så forskelligt fra i dag, at det kan virke ubegribeligt, at det bymiljø, der dokumenteres, stadig huskes af mange nuværende og tidligere københavnere.

Se Boligkommissionens fotosamling her

Elisabeth Bloch, stadsarkivar, Københavns Stadsarkiv fortæller: ”Det er en kæmpe gevinst for brugerne af kbhbilleder.dk, at der nu også kommer flere historiske film på sitet. Filmene fra Det Danske Filminstitut supplerer på en fantastisk måde de store fotografiske samlinger fra Københavns Museum, Københavns Stadsarkiv, Frederiksberg Stadsarkiv og Magasin du Nord Museum.