Spring til indhold

Find historiske fotos af det sted, hvor du står

Find historiske fotos af det sted du står

26. september 2018

Ny mulighed på kbhbilleder.dk: Søg efter fotos og se på kortet, hvor i København de er taget. Sammenlign nye og historiske kort.

Det bliver langt lettere at finde rundt på kbhbilleder.dk. Med mobilen i hånden kan du fremover stå på et hvilket som helst sted i København og hurtigt få indblik i hvordan netop dette sted har set ud gennem tiden. Kbhbilleder.dk, der rummer tusindvis af historiske fotografier, er nemlig blevet udvidet med et kort, der gør det let at se, hvor de mange fotografier er taget.

Sådan gør du

Du finder kortet her: Gå til kortet

Da der er rigtig mange fotografier fra visse dele af byen, kan det være en god ide at filtrere antallet af billeder, du ser på kortet, fx ved at vælge en bestemt periode under ’filtre’.

Du kan også starte med at søge efter et bestemt emne eller et særligt sted og herefter vælge at få vist dit søgeresultatet enten som en liste eller på kortet.

På kortet kan du aktivere en tidslup ved at klikke på det lille ikon, der ligner et halvt sammenfoldet kort i højre hjørne. I tidsluppen kan du vælge forskellige historiske kort, så du kan sammenligne byens udvikling over tid.

Tidslup

Klik på dette ikon på kortet og tidsluppen kommer frem.

Du kan justere tidsluppens størrelse – enten ved at trække i cirklens sider eller klikke på firkanten i kanten af cirklen, hvorefter tidsluppen deler kortet i to. 

Kort med tidslup

Historiske fotos i gadeplan med mobilen

Står du på Rådhuspladsen og lader kortet registrere din placering, dukker de mange historiske fotos op. Du kan opleve Rådhuspladsen, før der overhovedet var et rådhus, årtiers sporvogne i fuld fart eller dengang Rådhuspladsen også var for legende børn.

Selvom Københavns forandring gennem de seneste 150 år er velkendt, opleves udviklingen meget konkret, når du står med kortet og de mange fotos i hånden. Du kan også udskifte det nutidige kort med historiske kort og dermed bedre se, hvordan fotografierne passer ind i nu nedlagde gadeforløb eller udvidelser på havnen.

Kultur- og Fritidsborgmester Niko Grünfeld er begejstret for det nye kort:

Kortet giver en sjov og lærerig historisk dimension til en gåtur i byen. Københavns store forandring kommer i bogstavelig forstand i gadeplan og opleves meget nærværende, når man står på stedet.”

Kortet er skabt af brugerne

At vi kan se hvor de mange billeder er taget, kan vi takke kbhbilleder.dk’s mange brugere for. De har siden oktober 2017 arbejdet med at angive præcist, hvor hvert enkelt billede er taget. 

Over 75.000 billeder fra samlingen er nu geografisk placeret. Det er dem, du kan se på kortet. 

Finder du et billede, der endnu ikke har geografiske data, og ved du hvor det er taget? Så kan du gøre det lettere for den næste bruger ved at placere det på kortet.

Det nye kort er udviklet med støtte fra Nordea-fonden og i samarbejde med Historisk Atlas, et andet kulturhistorisk webprojekt, støttet af Nordea-fonden.

 

Nordea-fonden