Spring til indhold

Placer billedet på kortet

Ved du hvor billedet er taget fra og i hvilken retning?

Placer først fotografen ved at klikke på kortet.Fotografen er den grønne markør. Træk herefter i den røde markør og placer markøren i den retning og med den længde, som billedets motiv viser.

Tak for din hjælp!

Læs mere

Med de nuværende filtre er der ingen resultater for den valgte periode.

Du kan rydde alle andre filtre end perioden for at se alt der findes i perioden. Er du sikker på at du vil rydde alle de andre filtre?

Arkæologisk artikel1130

Den tidligste kirke

Omkring år 1100 begyndte man at bygge fundamentet til en stenkirke. Stenkirken er sandsynligvis blevet opført omkring en eksisterende, ældre trækirke. Der er kun fundet mulige spor af trækirken. Den har formentlig været knyttet til den tidligste bebyggelse, som går tilbage til slutningen af vikingetiden. Gravene i nærheden kan dateres tilbage til første halvdel af 1000-tallet.

Fundet af den ældste kirke i København

I 2017-18 blev der gravet på den nordlige del af Rådhuspladsen, og arkæologerne fandt en stor del af en gravplads, som lå omkring nogle stenfundamenter, der tolkes som resterne af en stenkirke. Gravene stammede fra perioden 1026-1155 e.v.t. De viste, at der eksisterede en by af en vis størrelse, før Absalon efter sigende grundlagde byen i 1167. Stenfundamenterne fra kirken kan være fra en kirke, der aldrig blev bygget færdig. Kirkens fundament var af store kampesten og med en pakning af mindre sten. Selve kirken har formentlig været bygget af kalksten og kan have lignet fundamentet til Københavns første borg, som man stadig kan se under Christiansborg.

Foto af stenfundamenter fra kirke på Rådhuspladsen.

Stenfundamenter fra kirken, fundet på den nordlige del af Rådhuspladsen, ikke langt under den moderne vejbelægning.

Byggerester fra stenkirken

Nær stenkirken var der en samling af kalksten, som måske var samlet til brug ved kirkebyggeriet. Selve stenkirken blev nedrevet, og stenene blev formentlig genbrugt til andre bygninger. Det skete sandsynligvis allerede omkring midten af 1100-tallet.

Foto af udsnit af kalkstensmuren under Christiansborg, der stammer fra Københavns første borg.

Udsnit af kalkstensmuren under Christiansborg, der stammer fra Københavns første borg. Kirken på Rådhuspladsen kan have været opbygget på omtrent samme måde.

Stenkirken, og en ældre trækirke?

Stenfundamenterne fra kirken var placeret hen over en ældre grav, så der har været en aktiv kirkegård, før stenkirken blev bygget. Dette tyder på, at der har været en forgænger, som dog ikke har efterladt sig mange spor. Et enkelt stolpehul kan muligvis stamme fra den ældre trækirke på stedet. På arealet med kirken var der ingen grave, så den formodede ældre trækirke lå nok inden for omkredsen af den senere stenkirke. Grave blev i middelalderen ofte anlagt efter kirkens eller andre nærliggende bygningsværkers orientering. Når gravene her ligger lidt forskelligt, kan det derfor vise, at de blev anlagt under hensyn til forskellige kirkebygninger.

Udsnit af 3D model og arkæologisk lag med marking af stenfundamentet til kirken.

Udsnit af 3D-modellen og det arkæologiske lag, hvor man ser markeringen af de dele af stenfundamentet, der er fundet.

Kirkens udseende

Den tidlige trækirkes udseende er usikker. Kirken formodes at have været lig andre tidlige trækirker. Det bedste eksempel er trækirken fra Hørning, som blev revet ned netop omkring 1150 og erstattet af en teglkirke. Modellen tager derfor udgangspunkt i en rekonstruktion af Hørning Kirke.

Foto af rekonstruktion af trækirken fra Hørning

Rekonstruktion af trækirken fra Hørning, som modellen tager udgangspunkt i.