Placer billedet på kortet
Ved du hvor billedet er taget fra og i hvilken retning?
Placer først fotografen ved at klikke på kortet.Fotografen er den grønne markør. Træk herefter i den røde markør og placer markøren i den retning og med den længde, som billedets motiv viser.
Tak for din hjælp!
Læs mereVejen ind til byen
Hjulspor fra vogne, der har fragtet varer ind og ud af byen, viser vejens forløb. Hjulsporene stammer formentlig fra den tidlige middelalder, men vejforløbet ser ud til at have været i brug langt op i tiden og er forløberen for nutidens Vestergade og Vesterbrogade. Det var en vigtig færdselsåre ind til byen fra landet.
Hjulspor på Rådhuspladsen
Ved de store udgravninger på Rådhuspladsen i 2011 blev der fundet vejbelægninger og hjulspor fra vogne, der har kørt på vejen. Der var hjulspor, der førte lige ind mod byen, mens andre drejede lidt ned mod kysten. Derfor er det sandsynligt, at vejen har delt sig og er fortsat mod syd. Vejen var en jordvej med en belægning af skærver af sten og affald såsom knogler og jernslagger. Vejen var således opbygget af forskellige hårde materialer, der kunne bruges til at skabe en stabil overflade. Nogle steder var vejene på den tid belagt med træ eller større eller mindre sten, eller de kunne være en art jordveje som på Rådhuspladsen. Vejforløbet var nogle steder så bredt, at det måske snarere var en slags plads. Lignende brede veje eller pladser ses blandt andet i Lund.
Udsnit af hjulspor fra Rådhuspladsen og vejens belægning. Landmålerstokkens felter er hver 20 cm.
Andre veje
Vejen fra Rådhuspladsen førte ind mod Clemensstaden, som er navnet på den del af byen, der var omkranset af vold og voldgrav. Der har sikkert været mange flere veje, både mindre stier mellem husene og mellem byens forskellige dele. Tidligere er der undersøgt flere steder ved voldgraven, hvor det ser ud til, at der har været broer eller overgange, som kan have været veje ind i Clemensstaden. Der er teorier om flere veje, men der er ingen arkæologiske beviser for dem. Derfor viser modellen en version med kun enkelte veje.
Udsnit af modellen med det arkæologiske lag vist dér, hvor hjulsporene er fundet.
- Fabricius, H. 1999 Københavns topografiske udvikling indtil 1300. The topograpical development of Copenhagen until 1300. Aarbøger for Nordisk Oldkyndighed og Historie 1998. København: Det Kgl. Nordiske Oldskriftselskab.
- Link til Kulturportalen Lund med visning af deres tolkningsmodel af byen.