Placer billedet på kortet
Ved du hvor billedet er taget fra og i hvilken retning?
Placer først fotografen ved at klikke på kortet.Fotografen er den grønne markør. Træk herefter i den røde markør og placer markøren i den retning og med den længde, som billedets motiv viser.
Tak for din hjælp!
Læs mereHytte og bopladsstruktur
Året 4000 f.v.t. er sat som det tidspunkt, der markerer afslutningen af jægerstenalderen. På det tidspunkt var folk endnu ikke bofaste, men flyttede rundt til forskellige steder i løbet af året. Vi har ikke nogen spor af hytter fra området omkring Rådhuspladsen, men spor af mennesker, der har været her.
Spor af mennesker
I området omkring Rådhuspladsen er der ikke fundet egentlige spor af hytter eller lignende, og kun ét sted er der fundet et intakt lag med spor fra stenalderen i form af flintaffald. Andre steder i området lå affaldet fra stenalderen blandet rundt i yngre lag. Det er sikkert sket, fordi man allerede i middelalderen eller senere hen har gravet, og dermed forstyrret sporene fra stenalderen. Sporene fra stenalderen viser, at der har været mennesker, som har boet i området i en periode, eller har passeret forbi. Derfor viser vi i modellen en simpel boplads, som den kunne have set ud. På denne tid har der ikke været egentlige landsbyer med mange hytter men snarere ensomt liggende hytter.
Billede fra indersiden af en rekonstrueret stenalderhytte fra Sagnlandet Lejre, hvor der er fiskeredskaber, skind og ildsted inde i hytten. Hytten er bygget som en rekonstruktion af en af Nivå-hytterne fra Nordsjælland.
Hytten i modellen
Den hytte, man ser i modellen, er en rund, teltlignende konstruktion med tagmateriale af skind. Nogle steder har man også fundet spor af selve de hytter, folk har boet i. Det er et sådant fund fra Nivå, som hytten i modellen tager udgangspunkt i. Modellens boplads tager også udgangspunkt i de aktiviteter, man kender fra samtidige udgravede bopladser. Bopladsen har derfor et ildsted, hvor man har kunnet tilberede sin mad. Der har formentlig også været spor af affald fra mad og håndværk. Måske har der også ligget en af periodens stammebåde, som man har brugt til blandt andet transport og fiskeri. Inden for området omkring Rådhuspladsen er det kun redskaber og affald af flint, der er bevaret til i dag.
Billede af rekonstruktion af stenalderhytte ved Museum Nordsjælland. Foto © Mette Palm, Museum Nordsjælland.