Spring til indhold

Placer billedet på kortet

Ved du hvor billedet er taget fra og i hvilken retning?

Placer først fotografen ved at klikke på kortet.Fotografen er den grønne markør. Træk herefter i den røde markør og placer markøren i den retning og med den længde, som billedets motiv viser.

Tak for din hjælp!

Læs mere

Med de nuværende filtre er der ingen resultater for den valgte periode.

Du kan rydde alle andre filtre end perioden for at se alt der findes i perioden. Er du sikker på at du vil rydde alle de andre filtre?

Arkæologisk artikel1620

Vesterport bastion

Befæstningsværkerne fra den sene middelalder blev enten indarbejdet i den nye befæstning eller sløjfet ved ombygningerne af Vestervold i løbet af 1600-tallet. Det medførte markante ændringer i terrænet.

Bastionen ved Vesterport

Christian d. 4.s anlæg af en moderne bastion ved Vesterport omkring 1618 var en del af en vigtig modernisering af befæstningen. Den nybyggede bastion havde en forhøjning til opstilling af artilleri. Det kan man se på Heinrich Thomes' kort over København fra 1624. Ændringen gjorde det muligt at styrke sikkerheden ved Vesterport, som var en vigtig indgang til byen. I modsætning til den gamle rondel foran Vesterport var den nye bastion et firesidet, fremskudt anlæg. Fra bastionens sider var der en fremragende udsigt. Herfra havde man bedre muligheder for at forsvare befæstningen, for eksempel ved at affyre kanoner.

Skitsetegning af en voldstrækning udført af Abraham de la Haye i 1621. Efter Westerbeek Dahl 2017, 56.

Denne skitsetegning er udført af Abraham de la Haye i 1621. Den viser en færdig voldstrækning ved Sankt Clara Bastion i Østervold. Den viste bastion svarer i store træk til Vesterport Bastion. Skitsen giver et fint indblik i opdelingen og planlægningen af de store jordarbejder. Efter Westerbeek Dahl 2017, 56.

Bastionens udseende

Vi har ikke nogen billeder af, hvordan bastionen så ud på dette tidspunkt. Det har dog formentlig været en græsklædt jordvold med ret stejle sider. I voldens øvre dele blev der brugt store mængder tørv, som var skåret på fællederne og kørt med kærre ind til Vesterport. Voldens kerne bestod af ler, der var gravet op ved anlæggelse af den nye voldgrav omkring bastionen. Samtidige skriftlige kilder fortæller, at bastionen var knap 4,5 m høj. Der er udgravet enkelte spor af Vesterport Bastion. Blandt andet er der fundet kampesten fra bastionens nederste del ud mod voldgraven. Kampestenene er tilsyneladende blevet fjernet i samtiden og genbrugt et andet sted.

Foto fra udgravningen af den nedre del af bastionen med en “plyndret” stenvæg, hvor der stadig kan anes huller efter sten, der er blevet fjernet. Foto: Københavns Museum.

På billedet ses udgravningen af den nedre del af bastionen med den “plyndrede” stenvæg, hvor der stadig kan anes huller efter sten, der er blevet fjernet. Foto: Københavns Museum.