Spring til indhold

Placer billedet på kortet

Ved du hvor billedet er taget fra og i hvilken retning?

Placer først fotografen ved at klikke på kortet.Fotografen er den grønne markør. Træk herefter i den røde markør og placer markøren i den retning og med den længde, som billedets motiv viser.

Tak for din hjælp!

Læs mere

Med de nuværende filtre er der ingen resultater for den valgte periode.

Du kan rydde alle andre filtre end perioden for at se alt der findes i perioden. Er du sikker på at du vil rydde alle de andre filtre?

Arkæologisk artikel1762

Vesterport og broen

Vesterport, som lå på den nuværende Rådhusplads, var den vestligste af byens fire byporte. Den yngste udgave af Vesterport (også kaldet tredje Vesterport) fra 1668 blev nedrevet i 1857, hvilket betød, at København ikke længere var en befæstet by.

Byens indgang mod vest

Oprindeligt lå Vesterport lige ud for Vestergades vestligste ende, men i 1668 blev porten flyttet lidt mod syd, så den lå ud for vore dages Strøget ved Frederiksberggade. Vesterport var den mest befærdede af byens porte, da det var gennem denne, at varer blev bragt ind fra Sjælland. Portrummet var godt 4,5 meter højt og cirka 3,75 meter bredt, så der var plads til, at to hestevogne kunne passere hinanden i porten. Lige inden for porten, på venstre hånd, var portvagten. Her skulle rejsende henvende sig ved ankomsten til byen. Den store nøgle, der kunne låse og åbne Vesterport, kan i dag ses på Københavns Museum.

Maleri af kirsebærgangen ved Vesterport, malet af Elias Meyer, ca. 1800. https://bruun-rasmussen.dk/m/lots/5E593ACB67D5.

Kirsebærgangen ved Vesterport, malet af Elias Meyer, ca. 1800. Her ses ydersiden af Vesterport fra sydøst - altså fra siden. Nedenfor volden løber en romantisk sti, som var populær blandt københavnerne. https://bruun-rasmussen.dk/m/lots/5E593ACB67D5.

En reklamesøjle for kongen og byen

Den sidste Vesterport blev opført af Frederik d. 3. i 1668. I 1722 blev porten restaureret, og Frederik d. 4.s kronede initialer og årstallet 1722 blev indhugget i toppen af portfacaden. Længere nede hang Frederik d. 3.s monogram og årstallet for den oprindelige opførelse. Portens yderside var desuden udsmykket med sandstensornamenter, hvoraf nogle var genbrugt fra Christian d. 4.s gamle Nørreport. Udsmykningen af porten havde til formål at imponere tilrejsende. Indadtil, mod byen, var portåbningen mere beskeden. Der findes adskillige fotos og malerier af Vesterport fra perioden indtil 1857, hvor porten blev revet ned. I modellen kan vi derfor vise detaljerne i udsmykningen.

Foto af ydersiden af Vesterport i 1857. Foto taget af Carl Anton Frantz Joseph Henschel.

Ydersiden af Vesterport i 1857 kort tid før nedrivningen. Foto taget af Carl Anton Frantz Joseph Henschel (1825-1883). Det Kongelige Bibliotek.

Broen over Stadsgraven

Broen over Stadsgraven var en solid konstruktion af tømmer og en kørebane belagt med brosten. Broen hvilede på murede piller, som var placeret i voldgraven. Indfaldsvejen fra vest mod Vesterport førte over en ravelin - en sekskantet, kunstig ø, hvor vejen slog et knæk. Her var der også en accisebod, som var et lille hus ved bygrænsen, hvor bønder og handlende betalte accise (en slags told eller moms) for de varer, de medbragte for at sælge i byen. Ravelinen var cirka på det sted, hvor Industriens hus ligger i dag. En lidt kortere bro forbandt ravelinen med Vesterbrogade og vejen fra vest.

Udsnit af Geddes kort fra 1761 med Vesterport, bro og ravelin. Kbharkiv.dk.

Udsnit af Geddes kort fra 1761 med Vesterport, bro og ravelin. Kbharkiv.dk.