Placer billedet på kortet
Ved du hvor billedet er taget fra og i hvilken retning?
Placer først fotografen ved at klikke på kortet.Fotografen er den grønne markør. Træk herefter i den røde markør og placer markøren i den retning og med den længde, som billedets motiv viser.
Tak for din hjælp!
Læs mereLandskabsudnyttelse
I den tidlige middelalder ændrede det danske landskab sig. Store skovområder blev ryddet og mange nye marker blev taget i brug. Landet blev inddelt i administrative enheder, sogne, og en ny plovtype forandrede landskabet.
Befolkningen vokser, skoven fældes
Befolkningen blev større i tidlig middelalder. Det påvirkede måden, man udnyttede landskabet på. I landsbyerne var der efterhånden for mange mennesker til, at de omgivende marker kunne brødføde alle. I stedet for at lade landsbyerne vokse anlagde man nye bebyggelser og enkeltgårde et stykke væk. Navnene på disse landsbyer, der kaldes torper, refererer ofte til rydning af skov eller opdyrkning af hede. Det voksende antal gårde trængte skoven og andre uopdyrkede dele af landskabet tilbage. Vi ved ikke, om København opstod som en udflyttet torp, men den gode dyrkningsjord, muligheden for græsning på strandengen og fiskeri gjorde det attraktivt at bo her.
Jernøkser som denne blev flittigt brugt i vikingetiden og den tidlige middelalder, når skoven skulle ryddes eller der skulle bygges nye gårde. Øksen er fundet i Valby. Foto: Tomas Bertelsen, I: Andreasen 2022.
Hjulploven ændrer landskabet
I den tidlige middelalder kom hjulploven i brug i Danmark. Ploven gjorde det muligt at dyrke større områder end tidligere, også tunge lerjorde. Tidligere plovtyper kunne kun løsne jorden, men hjulploven kunne vende den og dermed pløje gødning ned. Det gav bonden et meget større udbytte. Plovskæret blev dog hurtigt slidt, og derfor var der brug for store mængder jern. Det fandtes i Sverige og Norge, hvor det til gengæld var svært at dyrke tilstrækkeligt med føde. Det gav grundlag for øget handel i Norden, som betød at nye byer blev anlagt med adgang til havet. Under de arkæologiske udgravninger på Rådhuspladsen i 2011 blev der fundet spor efter forarbejdning af jern.
lllustration af pløjning med hjulplov og såning. Kilde: Pierluigi De Vecchi, 1999.
- Andreasen, N. H. 2022. Før byen. 12.000 f.v.t.-1000. København og historien, bind 2. Gads forlag. København.
- Dahlström, H., 2022. Byen bliver til. 1000-1200. København og Historien, Bind 2. Gads Forlag.
- Hansen, J. 2015. Landsbydannelse og bebyggelsesstruktur i det 1. årtusinde - et bebyggelseshistorisk regionalstudie. Upubliceret ph.d. afhandling ved Syddansk Universitet.
- Kristiansen, D.H. 2007. Bag markens navne. Skalk 4, 8-10.
- Porsmose, E. 1995. Kulturlandskab og bebyggelse 1000-1800. I: V. Etting (red.). På opdagelse i Kulturlandskabet. Gyldendal, 32-58.