Spring til indhold

Placer billedet på kortet

Ved du hvor billedet er taget fra og i hvilken retning?

Placer først fotografen ved at klikke på kortet.Fotografen er den grønne markør. Træk herefter i den røde markør og placer markøren i den retning og med den længde, som billedets motiv viser.

Tak for din hjælp!

Læs mere

Med de nuværende filtre er der ingen resultater for den valgte periode.

Du kan rydde alle andre filtre end perioden for at se alt der findes i perioden. Er du sikker på at du vil rydde alle de andre filtre?

Arkæologisk artikel1620

Bindingsværk og tidens stil

Året 1620 tilhører renæssancen. På dette tidspunkt var de dominerende farver den røde og gyldne farve fra tegl og den perlegrå farve fra sandsten. De fleste almindelige huse var i bindingsværk, mens der var færre stenhuse. Disse var især til de velhavende borgere.

Spor af huse

Lige ved infopunktet er der fundet spor af syldsten, som formentlig har haft en bindingsværksoverbygning. Inde i huset var der lergulve, og et sted kunne der ses spor af et yngre trægulv, der var lagt oven på et lergulv. Oven over disse spor lå endnu en række store syldsten fra et yngre hus, som har ligget omtrent samme sted. Flere andre steder er der fra perioden fundet spor af syldsten fra husenes fundamenter eller spor af lergulve fra husenes indre. Der er også nogle spor af mure, som kan være rester af stenhuse, der kan have ligget der i 1620.

Foto fra udgravning i Lavendelstræde med spor af trækonstruktion fra et bindingsværkshus.

Foto fra udgravning i Lavendelstræde (KBM4912), ved infopunktet, hvor der cirka 1,5 m under nutidens asfalt til venstre ses de temmelig møre spor af trækonstruktionen fra et bindingsværkshus. Oven for den lille målestok ses rester af det gule lergulv.

Bindingsværk

De fleste almindelige huse omkring 1620 blev opført i bindingsværk. Bindingsværkshusene var opbygget af bjælker med felter af mursten. Mange huse blev kalket over, både for at beskytte murværket og fordi murstenene havde et uensartet udseende. Husenes kalkfarver var mest i røde, gule, hvide eller sorte nuancer, og kalkfarven dækkede af og til både træ og mursten. Tagene kunne være udført i tegl, men der har højst sandsynligt også fortsat været stråtækte huse, især blandt de mindre huse bag på matriklerne.

Foto af Ridderhuset i Næstved, som er opført i 1520.

Foto af Ridderhuset i Næstved, som er opført i 1520. Bygningen viser eksempler på bindingsværk og en overetage, der er forskudt udad.

Tidens stil

Husene var både i én og to etager, og på bindingsværkshuse i to etager var den øvre etage forskudt udad og forsynet med dekorerede støttestolper i træ. På gårdsiden af husene var der ofte også en såkaldt ’svalegang’, der var en trappeopgang og overdækket gang uden på huset, som gav adgang til husets forskellige rum på anden etage.

Alfred Larsens tegning fra 1897 af gæstgivergården Tre Kroner i Tornebuskegade.

Alfred Larsens tegning fra 1897 af gæstgivergården Tre Kroner i Tornebuskegade. Gæstgivergården, der nu er nedrevet, var opført senere end 1620, men er et fint eksempel på, hvordan en svalegang kan have set ud også i 1600-tallet.

Stenhuse for de velhavende

Der var også stenbyggede huse, men det var især de velhavende borgere, der byggede i sten. De stenbyggede huse lå oftest placeret langs hovedgader, på torve og langs havnen. De få velbevarede renæssancehuse i København er stenhuse i mursten med udsmykning i sandsten. Den gamle borgmestergård på Amagertorv 6 er et pragteksempel. Bygningen er opført i 1616 for rådmand og senere borgmester Mathias Hansen. Huset har svungne frontgavle og er i den klassiske renæssancestil med røde tegl kombineret med rige udsmykninger i sandsten.

Maleri af Paul Fischer (1860-1934) af parti fra Højbro Plads, hvor man ser den markante renæssancebygning på Amagertorv 6 i baggrunden.

Maleri af Paul Fischer (1860-1934) af parti fra Højbro Plads, hvor man ser den markante renæssancebygning på Amagertorv 6 i baggrunden.