Byens forandring dokumenteret i levende (stemnings)billeder
Teenagere danser twist i Enghaveparken, arbejdsmænd river gamle bygninger ned, en mennesketom havn, leg i baggården. Gå på opdagelse i uklippede filmoptagelser udført af Stadsingeniørens Direktorat i anden halvdel af 1900-tallet.
I samlingen findes også et udvalg af filmoptagelser fra Valby, der er optaget i løbet af slutningen af 1950’erne og starten af 1960’erne. Dette billede fra Valby er fra denne optagelse
Dokumentation i levende billeder
Fra 1953 og frem til 1994 lavede Byplanafdelingen under Stadsingeniørens Direktorat en række filmoptagelser rundt omkring i København. Samlingen består af uklippede optagelser primært fra brokvarterne og Københavns havn, men også med optagelser fra Valby, Lyngbyvejen og kolonihaver på Amager.
Optagelserne varer mellem to minutter og op imod en halv time, og har meget forskellig karakter. De fleste er uden lyd, selvom man kan se at der oprindeligt må have været et lydspor
Optagelserne skulle vise Københavns udvikling og havde til formål “[…] for eftertiden at dokumentere udseendet af områder, gadebilleder og bebyggelser, som stod foran radikal forandring”, som byplaningeniør Jens Simonsen, der var involveret i optagelserne fra starten af 1970’erne, formulerede det: “Da [vi] begyndte at udvælge film-lokationer, var det i høj grad områder i Inderhavnen, der stod foran store forandringer.”
Fra 1970’erne indgik Stadsingeniørens Direktorat et samarbejde med Københavns Museum om optagelserne. Partnerskabet skulle sikre, at man fik filmet de mest relevante steder til eftertiden.
Senere blev filmene afleveret til Københavns Stadsarkiv, digitaliseret og ca. 40 optagelser kan ses på kbhbilleder.dk.
Se filmoptagelserne på kbhbilleder.dk
Se en lille film med highlights fra de mange timers optagelser på Københavns Stadsarkivs hjemmeside
Der blev der lavet mange filmoptagelser af havnen, som man idag kun kan medgive, har forandret sig meget. Dette billede af pakhuse er fra denne optagelse
Glimt af hverdagen og dagens dont
Filmene viser brokvarterene før saneringen, Københavns havn før moderniseringen, men også meget andet.
Vi får indblik i hverdagslivet i København gennem optagelser fra gader, områder, båggårde og bygninger. Vi møder københavnerne på vej på arbejde, når de lufter deres hund og når de venter på sporvognen. Og vi ser færdselsbetjenten dirigere en sporvogn gennem trafikken og københavneren, der går ned til købmanden for at købe sild direkte fra tønden. Vi oplever Vesterbros baggårde og autoværksteder, kurvebindere og tømmerhandel. På samme vis ser vi Kødbyen, mens den stadig var fyldt med kvæg og Fragtmandshallen, hvor pakker bliver transporteret på hestevogne.
Enkelte filmoptagelser er filmet fra luften. En af dem viser havnefronten fra Sankt Annæ Plads til Kastellet. Filmen viser pakhusene, der i dag er erstattet med blandt andet Amaliehaven eller lavet om til dyre hoteller. I en anden filmoptagelse flyver man langs Sydhavnen og Islands Brygge og ser bl.a. Sojakagefabrikken, som senere sprang i luften.
En del optagelser tager udgangspunkt i et bestemt område, fx Vesterbro. Her ser vi både baggårde, butiksfacader, trappeopgange og udsigten fra byens tage.
Blandt filmoptagelserne møder vi også almindelige københavnere. Her ses to kvinder, der får en snak og en pibe tobak på opgangstrappen. Find kvinderne i denne optagelse
Byplanlægning og dokumentation ved Stadsingeniørens Direktorat
At dokumentere byens forandringer var en velkendt del af Stadsingeniørens arbejde. I slutningen af 1910’erne begyndte man at fotografere i forbindelse med bl.a. nye institutioner, parker og ejendomme. Dokumentationen var en del af planlægningsarbejdet og resulterede i en stor fotosamling med ikke mindre end 5.000 fotografier, der også kan ses på Kbhbilleder.dk.
Se stadsingeniørens fotosamling på kbhbilleder.dk
I 1953 blev fotografiet så suppleret med levende filmoptagelser. Optagelserne fortsatte helt frem til 1994, om end det foregik i et meget ujævnt tempo. Bag optagelserne i 1950’erne og 1960’erne stod primært instruktør John Kaufmann ansat af Byplanafdelingen. Og fra 1970’erne museumsinspektør John Erichsen og byplaningeniør Jens Simonsen.
Filmene skulle sammen med fotografierne dokumentere byen før forandringer i forbindelse med eks. saneringer, nye lyskryds og trafikforhold slog igennem.
På billedet ses museumsinspektør John Erichsen, som sammen med byplaningeniør Jens Simonsen producerede filmene i 1970’erne. Find billedet af John Erichsen i denne optagelse.